Hasznos információk

300 000 lépés a Balaton körül – készen állsz?

önellátó

A Balaton Caminóhoz csatlakozók egyénileg intézik a szállásfoglalásokat és az étkezést. Szívesen adunk tippeket, ha tanácstalan vagy, és lesz lehetőség sok helyen közös étkezésre is, de alapvetően a közlekedést, szállást és ellátást minden gyalogló saját magának szervezi. 

közösségi

Használjuk ki a csapatban rejlő erőt! Keress társakat az utazáshoz, telekocsizzatok, foglaljatok együtt szállást többen! Facebook csoportunkban már többen szervezkednek közös szállás és csomagszállítás ügyben, gyere, még nem vagy lekésve semmiről!

Nyitott

Gyere a gyerekekkel, hozd a nagymamát, és a kutyát sem kell otthon hagyni! Ha csak egy napra jössz, akkor is várunk, ha többre, vagy mind a 10 napra csatlakoznál, akkor is köztünk a helyed. Lesz aki lassan gyalogol, lesz aki szinte szalad – minden túrazsák megtalálja majd a foltját!

Hogyan lehet csatlakozni?

Regisztrációra nincs szükség. A Balaton Caminonak nincs külön szervezési díja, csak amit a szállásodra, étkezésedre, utazásodra elköltesz. Ha csatlakoznál, gyere oda a reggeli találkozópontra, és tarts velünk!

NAPI TÁVOK és indulás

Egy nap kivételével minden nap reggel 9-kor indulunk, ahol csak lehet, a helyi vasútállomásról. A legrövidebb napunkon 14 kilométert, a leghosszabbon 26 kilométert gyalogolunk majd: azt, hogy ki mennyi idő alatt teljesíti a napi távot, az erőnlét, a lelkesedés, az időjárás és még sok tényező befolyásolhatja. Úgy tervezzük, hogy néhány megállóval minden nap még sötétedés előtt célba érünk. Nem pecsételünk, nem kérünk számon senkin semmit: a legnagyobb öröm úgyis a tudat, hogy “ma is megcsináltad”.

felszerelés

Klasszikus túrabakancsra nem lesz szükség – szinte végig a bringaúton gyalogolunk. Ehelyett egy olyan futócipő, sportcipő vagy bevált túracipő lehet jó választás, amibe már beletettél jó pár kilométert. Nincs épp ilyened? Semmi gond, ha most szerzel egyet, még mindig van időtök az összeszokásra!

Szállás és étkezés

A Balaton Camino mindenki számára nyitott, épp ezért nincs kötelező vagy közös szállásfoglalás: egyéni foglalásban mindenki olyan szállást tud magának intézni, amit pénztárcája, igényei megengednek. Ha útitársat keresel foglaláshoz, jelentkezz Facebook csoportunkban!

Ahogy a szállásoknál, az étkezésnél is teljes a rugalmasság: minden nap ajánlunk majd megállókat, de bátran lehet hozott anyagból dolgozni, menet közben bevásárolni is. Ha velünk tartasz, izgalmas gasztrokalandok is várnak.

felkészülés

A Balaton Caminot tapasztalataink szerint átlagos állóképességgel le lehet gyalogolni, de tény, hogy kell hozzá kitartás. Egyszer 25 kilométer meg sem kottyan, de 10-szer egymás után már nehezebb, mentálisan és fizikálisan is. Készülj rá, hogy lesznek holtpontok, de a csapat és a kihívás átsegít majd: hidd el, körbeérni a Balatont mindent megér! Jó, ha a nekiindulás előtt napi szinten sétálsz, mozogsz, elmész futni, a liftet lépcsőre cseréled, a villamost körúton gyaloglásra. Erősítsd az immunrendszeredet, szedj kalciumot, magnéziumot, és ezt ne hagyd abba a túra során sem. Már jó előre hordd a caminos cipődet, hogy ne akkor kezden ismerkedni vele a lábad. Ha összeszoktak, nem lesz baj! 

Környezetvédelem

Ne hagyjunk magunk után szemetet, igyekezzünk a lehető legkevesebb felesleges csomagolást használni. Palackos víz helyett legyen egy kedvenc kulacsod, amit mindig újratölthetsz, így nem termelsz műanyag hulladékot. A szendvicseket érdemes többször használható textilszalvétába csomagolni, mi ajánljuk a méhviaszos kendőket, amit akár DIY is elkészíthetsz otthon. Menet közben kívánja az ember a rágcsálnivalót, a csomagolásmentes boltokban egy zacskóba válogathatod össze a kedvenc magvaidat, amik energiát adnak az útra. Gyaloglás közben sok szemetes mellett elmegyünk majd, de jó, ha van nálad egy kis zacskó, amibe tudod gyűjteni a hulladékot, ha éppen nincs kuka a közelben. 

NAP

kilométer

lépés